MISTROVSTVÍ EVROPY – GLASGOW 2018

7.08.2018 -
GLASGOW (Skotsko), 7. srpna 2018 – Nejlepší evropští triatlonisté míří do Glasgow. V největším skotském městě je od 9. do 11. srpna čekají závody mistrovství Evropy. Do bojů o přední příčky se pokusí promluvit také sedmička českých reprezentantů.

Přibližně 160 triatlonistů se představí ve Strathclyde Country Parku, který hostil v roce 2014 Hry Commonwealthu. 1500 metrů plavání se uskuteční ve zdejším jezeře, následovat bude 40 km cyklistiky a 10 km v běhu. Ve štafetách čekají každého účastníka distance 250 m – 6 km – 1,6 km.


Jako první se o evropské tituly utkají ženy. Česko budou reprezentovat Vendula Frintová a Petra Kuříková. „V závodě žen bychom velmi rádi viděli Vendulu Frintovou na stupních vítězů. Víme, že to bude mít hodně těžké. Vždyť na posledním závodě mistrovství světa v Edmontonu byly v nejlepší pětce hned čtyři Britky. A všechny budou na startu i tady. Celkově bychom byli rádi, kdyby se obě reprezentantky dostaly do první patnáctky,“ říká reprezentační kouč Lukáš Vrobel.




Závod mužů se uskuteční o den později. Na startu nebudou chybět Jan Čelůstka s Františkem Linduškou. „Byl bych rád, kdybychom měli jednoho zástupce v nejlepší desítce a oba se vešli do dvacítky,“ dodává Lukáš Vrobel.


V sobotu 11. srpna pak odstartuje závod štafet, do něhož český tým půjde ve složení Ondřej Olšar, Lukáš Červenka, Iveta Fairaislová a Petra Kuříková. „Při závodě WTS v Edmontonu jsme byli na devátém místě z evropských zemí. Rádi bychom to trochu vylepšili a dostali se do osmičky. A sníme přitom o elitní pětce,“ říká k ambicím Lukáš Vrobel.


Mistrovství Evropy v triatlonu se uskuteční v rámci programu European Championships Glasgow 2018, jehož součástí jsou také šampionáty v plavání, cyklistice, veslování, golfu a atletice (v Berlíně). Více informací o šampionátu najdete na oficiálních stránkách


Program

Nominace

9. srpna 2018 – 14:30 hodin: 

závod žen

10. srpna 2018 – 17:00 hodin: 

závod mužů (TV: Eurosport 1)

11. srpna 2018 – 18:35 hodin: 

závod štafet (TV: Eurosport 2)

Závod žen: 

Vendula Frintová, Petra Kuříková

Závod mužů: 

Jan Čelůstka, František Linduška

Závod štafet: 

Ondřej Olšar, Lukáš Červenka, Petra Kuříková, Iveta Fairaislová




ROZHOVOR S REPREZENTAČNÍM TRENÉREM LUKÁŠEM VROBELEM




Lukáši, jak jednotlivé země přistupují k evropskému šampionátu?

Velmi prestižně. Až na výjimky posílají všechny země své nejlepší závodníky. Konkurence bude opravdu tvrdá. Velká Británie dokonce nominovala dvojnásobného olympijského vítěze Alistaira Brownleeho, který už sice tolik nezávodí, ale protože se závod koná v Británii, tak si závod nemohl nechat ujít. Jen Francii a Španělsku budou chybět jejich jedničky. Motivací pro jednotlivé země je i značný počet bodů, který mohou získat do kvalifikačního rankingu pro olympijské hry.


Předpokládám, že velkou prestiž má mistrovství Evropy i pro Českou triatlonovou asociaci?

Pro nás je to jedna z nejdůležitějších akcí roku. Je pravda, že závody mistrovství světa (World Triathlon Series) mají celkově větší prestiž, ale body pro účast v těchto závodech se sbírají dva roky, takže se zatím nedostáváme na startovní listiny v takovém obsazení jako na mistrovství Evropy a náš čas v nich teprve přijde. Ve Skotsku ale budeme mít šanci poměřit se v plné síle s jinými reprezentacemi.


S jakými ambicemi česká výprava do Skotska pojede?

V závodě žen bychom velmi rádi viděli Vendulu Frintovou na stupních vítězů. Víme, že to bude mít hodně těžké. Vždyť na posledním závodě mistrovství světa v Edmontonu byly v nejlepší pětce hned čtyři Britky. A všechny budou na startu i tady. Celkově bychom byli rádi, kdyby se obě reprezentantky dostaly do první patnáctky.


A v závodě mužů a ve štafetách máte jaké cíle?

U mužů bych byl rád, kdybychom měli jednoho zástupce v nejlepší desítce a oba se vešli do dvacítky. Co se týče štafet, tak při závodě WTS v Edmontonu jsme byli na devátém místě z evropských zemí. Rádi bychom to trochu vylepšili a dostali se do osmičky. A sníme přitom o elitní pětce.


Jaké podmínky na české triatlonisty v Glasgow čekají?

Skotsko je typické svým chladným počasím. Jenže teď vládne v celé Evropě velké horko a my doufáme, že to tak zůstane. Vendule Frintové se totiž nejlépe závodí právě v teplém počasí. Ona je subtilní závodnice, takže v chladu rychle promrzá. Jinak nás žádné specifické tratě nečekají. Závodit se bude ve Strathclyde Country Parku. Plavat se bude ve zdejším jezeře, v jehož blízkosti se také pojede na kole a poběží. 


Někteří triatlonisté nastoupí během tří dnů ke dvěma závodům. Jak náročné to pro ně bude?

Nejtěžší to bude pro Petru Kuříkovou, která bude jako jediná startovat v individuálním závodě i ve štafetě. Stejnou dvojkombinaci přitom absolvovala i minulý víkend v Edmontonu. A o týden dřív běžela mistrovství Evropy ve sprintu. Víme, že to není ideální, ale byli jsme k tomu donuceni okolnostmi. Evropské šampionáty pro nás měly být vrcholy, mezi kterými se měli reprezentanti věnovat tréninku. Pak jsme se ale dostali na startovní listinu závodu WTS v Edmontonu, kam jsme se museli s ohledem na olympijskou kvalifikaci vydat. Takže máme teď velmi nabitý závodní kalendář.



Hodnocení:
Přečteno 1208x
RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
11.3.24Dominance Ditleva a Lee zahájila éru T100 v Miami
2.3.24McKenna a Sodaro ovládli Ironman Nový Zéland
19.2.24Dříve stačilo do tepla jen jezdit a dnes by tam triatlonista pomalu měl bydlet celou zimu, říká Pavel Wohl
6.2.24Mistrovství světa Ironman 70.3 pro rok 2025 míří do Marbelly ve Španělsku
27.1.24Triatlonová komunita není aktuálně úplně kompaktní, rád bych naše prostředí více spojil, říká Petr Soukup
21.1.24Skvělé, že někteří profíci dají nahlédnout, jak trénují, říká Roman Procházka
10.1.24Luxusní kola si své zákazníky vždy najdou, říká mechanik Michal Kohoutek.
21.12.23Mým snem je účast na největším sportovním svátku světa, říká Tereza Zimovjanová
17.12.23Já zastávám názor, že Havaj je Havaj, říká Petr Lukosz
5.12.23Příští sezona bude poslední. Těším se na premiéru IM Hradec Králové, říká Tomáš Bednář