Kupte si běžky, ale jaké?
Na začátek alespoň trochu historie.
Lyže máme spojené se severem Evropy - někteří znají jméno švédského krále Gustava Vasy a s ním spojený Vasův běh - asi nejznámější závod v klasickém lyžování na světě. V době krále Vasy (16.stol) se lyže využívaly především ve vojenství.V této době vychází první lyžařská literatura ve které jsou popsány všechny tehdy známé druhy a tvary lyží a jejich využití. Autorem je Olaus Magnus - tehdejší biskup v Upsale. Kolébkou sportovního lyžování je Norsko - kraj Telemarken. Jeden z průkopníků lyžování Fridtjof Nansen píše - Telemarčané se již při sjezdu neopírají o hůl, ale sjíždějí lehce ve vzpřímeném postoji. Umějí skákat a dokážou zastavit v prudké jízdě aniž by museli použít hole.
V roce 1843 se konaly první závody v Tromso, vítěz urazil
Co dělat, abychom si dobře vybrali? V prvé řadě se musíme rozhodnout pro bruslení nebo klasiku. Existuji i kombi lyže, které vypadají jako lyže na klasiku se špicí jako u lyží bruslařských. Další rozhodování je pro kvalitu lyží, tedy jestli lyže závodní, sportovní nebo turistické. Ty se liší použitými materiály, váhou a kvalitou skluznice.
Lyže na klasiku se vyrábějí v délkách po
Optimální je 30-
Lyže na bruslení bereme delší o 10-
Největší výběr typů podle tvrdosti lyže a struktury skluznice je v závodních modelech. U lyží sportovních a turistických většinou platí - čím delší lyže tím tvrdší.
Závodní lyže není jen pro závodníky, ale je pro každého, kdo si chce dobře zalyžovat. Mimo to že závodní modely jsou nejlehčí, tak jsou zde použity nejkvalitnější skluznice. To je první předpoklad pro to, abychom měli nejrychlejší lyže. Další důležitá věc je dobře zvolená struktura skluznice, což je vlastně povrchová úprava skluznice. Struktura se do lyže brousí kamenem. Struktury se rozlišují podle teploty a složení sněhu. Jemné struktury se používají na prašany, na jemné a zmrzlé sněhy. Při teplotách nad nulou se používají hrubé struktury. Pokud máme jedny lyže je dobré mít univerzální strukturu.
Většina výrobců rozděluje lyže na prašanky a klistrovky (cold/dry nebo plus/wet), což není rozdíl v kvalitě skluznice, ale právě v hrubosti struktury.
Třetí podmínkou pro nejrychlejší lyže je pravidelné parafinování. Nejlépe by bylo lyže napouštět parafínem po každém lyžování. Vyplatí se používat parafíny sycené fluorem - výrobci označované LF. K výbavě každého lyžaře by měla patřit žehlička, plexi stěrka a kartáč na parafin. Je dobré mít i "kopyto", protože parafinování na kuchyňské lince není úplně pohodlné.
K dobrým lyžím patří také dobré hole. Stejně jako jsou lyže na klasiku a bruslení, tak i hole jsou potřeba dvoje. Pro klasiku kratší - v rozmezí od ramenní jamky po vrch ramene, na bruslení delší - od brady po špici nosu. Tedy na klasiku výška postavy mínus 20 -
s pozdravem SKOL
Miloš Matoušek
trenér Sport Training Center
29.12.19 | Běžky, ANO! Samota je někdy nejlepší přítel! |
20.11.19 | “KOLCE“ …i bez sněhu můžete trénovat na… |
8.12.05 | Kupte si běžky, ale jaké? |