Kupte si běžky, ale jaké?

8.12.2005 -
Co dělat, abychom si dobře vybrali? V prvé řadě se musíme rozhodnout pro bruslení nebo klasiku. Existuji i kombi lyže, které vypadají jako lyže na klasiku se špicí jako u lyží bruslařských. Další rozhodování je pro kvalitu lyží, tedy jestli lyže závodní, sportovní nebo turistické. Ty se liší použitými materiály, váhou a kvalitou skluznice.

Na začátek alespoň trochu historie.

 

Lyže máme spojené se severem Evropy  - někteří znají jméno švédského krále Gustava Vasy a s ním spojený Vasův běh - asi nejznámější závod v klasickém lyžování na světě. V době krále Vasy (16.stol) se lyže využívaly především ve vojenství.V této době vychází první lyžařská literatura ve které jsou popsány všechny tehdy známé druhy a tvary lyží a jejich využití. Autorem je Olaus Magnus - tehdejší biskup v Upsale.   Kolébkou sportovního lyžování je Norsko - kraj Telemarken. Jeden z průkopníků lyžování Fridtjof Nansen píše - Telemarčané se již při sjezdu neopírají o hůl, ale sjíždějí lehce ve vzpřímeném postoji. Umějí skákat a dokážou zastavit v prudké jízdě aniž by museli použít hole.

 

V roce 1843 se konaly první závody v Tromso, vítěz urazil 5 km za 29 minut. Od roku 1868 se pořádají závody v bízkost Osla (tehdy Kristianie) na Holmekollenu. Zde také vzniká první historicky první klub - Christiania Ski - Club. Tehdejší přeborník Sondre. A. Nordheim byl držitelem prvního rekordu ve skoku v délce 23 metrů. Přenesme se však přes všechny druhy dřevěných a prvních umělých lyží k dnešním běžkám.

 

Co dělat, abychom si dobře vybrali? V prvé řadě se musíme  rozhodnout pro bruslení nebo klasiku. Existuji i kombi lyže, které vypadají jako lyže na klasiku se špicí jako u lyží bruslařských. Další rozhodování je pro kvalitu lyží, tedy jestli lyže závodní, sportovní nebo turistické. Ty se liší použitými materiály, váhou a kvalitou skluznice.

 

Lyže na klasiku se vyrábějí v délkách po 5 cm a různých stupních tvrdosti. Lyže se vybírají na váhu, aby měly dostatečnou mazací komoru - což je prostor pod vázáním pro stoupací vosky.

Optimální je 30-40 cm před špičkou boty a k patě nohy. Délka lyží se doporučuje  20-25 cm nad výšku postavy - např. pro lyžaře vysokého 180 cm lyže délky 200-205 cm.

 

Lyže na bruslení bereme delší o 10-15 cm. Tvrdost lyží na bruslení je většinou ve třech stupních (soft, medium, hard). Lyže musí odpovídat vaší váze, příliš tvrdá lyže na sněhu plave a měkká se naopak zařezává do sněhu.

 

Největší výběr typů podle tvrdosti lyže a struktury skluznice je v závodních modelech. U lyží sportovních a turistických většinou platí - čím delší lyže tím tvrdší.

 

Závodní lyže není jen pro závodníky, ale je pro každého, kdo si chce dobře zalyžovat. Mimo to že závodní modely jsou nejlehčí, tak jsou zde použity nejkvalitnější skluznice. To je první předpoklad pro to, abychom měli nejrychlejší lyže. Další důležitá věc je dobře zvolená struktura skluznice, což je vlastně povrchová úprava skluznice. Struktura se do lyže brousí kamenem. Struktury se rozlišují podle teploty a složení sněhu. Jemné struktury se používají na prašany, na jemné a zmrzlé sněhy. Při teplotách nad nulou se používají hrubé struktury. Pokud máme jedny lyže je dobré mít univerzální strukturu.

 

Většina výrobců rozděluje lyže na prašanky a klistrovky (cold/dry nebo plus/wet), což není rozdíl v kvalitě skluznice, ale právě v hrubosti struktury.

 

Třetí podmínkou pro nejrychlejší lyže je pravidelné parafinování. Nejlépe by bylo lyže napouštět parafínem po každém lyžování. Vyplatí se používat parafíny sycené fluorem - výrobci označované LF. K výbavě každého lyžaře by měla patřit žehlička, plexi stěrka a kartáč na parafin. Je dobré mít i "kopyto", protože parafinování na kuchyňské lince není úplně pohodlné.

 

K dobrým lyžím patří také dobré hole. Stejně jako jsou lyže na klasiku a bruslení, tak i hole jsou potřeba dvoje. Pro klasiku kratší - v rozmezí  od ramenní jamky po vrch ramene, na bruslení delší - od brady po špici nosu. Tedy na klasiku výška postavy mínus 20 - 27 cm a na bruslení mínus 15-20 cm. Dnes se vyrábějí dva druhy holí - kovové a kompozitní. Kovové hole jsou určeny převážně na turistiku. Kompozitní hole se od sebe liší procentem carbonu v kompozitu. Hole, které obsahují 20% carbonu se dají považovat za lepší rybářské pruty, protože v záběru pruží. Nejlepší řady holí (100% carbon) mají nejlepší korková madla a široká poutka. A teď už zbývá jen vybrat vyhovující  obuv s vázáním a hurá na hory.

         

 

s pozdravem SKOL

Miloš Matoušek                                                 

trenér Sport Training Center

Hodnocení:
Přečteno 6038x

Komentáře

RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
22.9.24Laura Philipp slaví titul mistryně světa v IRONMANu, české triatlonistky také zářily
22.8.24Oproti Paříži v Tokyu všechno klapalo, jak mělo, říká Petra Kuříková
18.8.24Blu je zpět a ve Frankfurtu pálil ostrými
10.8.24Vítěz IM TEXAS suspendován za doping!
15.7.24Ve Španělsku byla psána historie
7.7.24V Rothu padala světová maxima
17.6.24Generálku na MS v Nice ukořistila Charles, Besperát fantasticky druhá
9.6.24T100 - Napínavý souboj generací a dominance Knibb
28.5.24Český triatlon míří do Paříže! Petra Kuříková uspěla v náročné kvalifikaci
21.5.24Evropské triatlonové eposy: Lanzarote a Šamorín