Pivo a sportovní výkon
Sehnat
trochu slušnější podklady o podrobnějším zastoupení živin a biologicky
aktivních látek piva je docela problém, v běžné tištěné odborné literatuře se
příliš nevyskytují. A na internetu autor tohoto článku našel i opakované
(vzájemně opisované) bludy. Jedním z důvodů bude asi to, že obsah účinných
látek (nebo lépe řečeno jejich koncentrace) není natolik významný nebo je
proměnlivý natolik, než aby se s ním dále někdo zabýval. Je to dáno tím, že
původní surovina sladovnický ječmen se nahrazuje jinými obilovinami nebo
obyčejným cukrem a původní kvalitní český chmel (zejména odrůda Žatecký
poloranný červeňák) se nahrazuje jakýmsi levným extraktem nějakého chmelu z
Číny, která je známá svým úžasným přístupem k ekologii. Někdy (mimo ČR) se
používají i jiné hořké látky.
Pro méně
znalé zjednodušený popis výroby piva:
Principem výroby piva je zkvašení sacharidů z
obilí, kdy z těchto sacharidů vznikne alkohol. Pro získání hořké chuti se
používá chmel. Praktický postup: Ječmen se dá naklíčit, aby se při klíčení
škrob obsažený v zrnu ječmene změnil na cukr (maltózu). Škrob totiž kvasí
špatně, cukry dobře. Naklíčený ječmen (slad) se zbaví klíčků a rozdrtí na šrot.
Ten se společně s chmelem povaří a přecedí. Někdy se v rámci úspor část sladu
nahrazuje obyčejným cukrem. Dá se to zjistit na etiketě výrobku v odstavci
„Složení“. Do vzniklého vývaru se přidají kvasnice, které zkvašením tekutiny
produkují alkohol. Hotový produkt se dále upravuje tak, aby měl co
nejpříznivější chuť bez ohledu na výživové vlastnosti.
Jaké je složení hlavní výchozí
suroviny, čili ječmene (pokud byl použit) ve 100 g:
Bílkoviny
10,5 g
Sacharidy
72,4 g
Tuky 1,69 g
Vláknina
4,63 g
Vitamín B1
0,4 mg
Vitamín B2
0,1 mg
Niacin 5,2
mg
Pantothenová
kyselina 0,7 mg
Pyridoxin
0,4 mg
Kyselina
listová 0,05 mg
Vitamín E
0,4 mg
Vápník 100
mg
Hořčík 110
mg
Fosfor 290
mg
Sodík 50 mg
Draslík 500
mg
Chlór 100 mg
Síra 30 mg
Železo 6 mg
Zinek 2,8 mg
Měď 0,35 mg
Mangan 2 mg
Jaká je výživová hodnota 1 litru
piva, konkrétně nejvíce konzumované „světlé desítky“?
Energetická
hodnota 1340 kJ (320 kcal),
bílkoviny 3
g,
sacharidy 21
g,
alkohol 32
g,
vápník 90
mg,
železo 0 mg
vitamín A 0
mg
vitamín B1
0,1 mg,
vitamín B2
0,6 mg,
vitamín
B3-niacin 10 mg
vitamín C 0
mg
Hlavní složkou piva (kromě vody) je tedy
obsah alkoholu, který je nejvíce kontrolovanou substancí výrobku orgány
státního dozoru. Vícestupňová piva mají hlavně vyšší obsah alkoholu.
Porovnání výchozí suroviny a
konečného produktu:
Smyslem technologického
zpracování by mělo být docílení co nejlepší chuti výrobku, nikoliv zachování
živin. V průběhu výroby se odstraňují vyvařené zbytky sladu, kvasnic i některé
další látky, které by ovlivňovaly vzhled nebo chuť nápoje. Proto i důležité
živiny končí v odpadu, ať už je to vyvařený slad (mláto) nebo pivovarské
kvasnice a další látky získané čištěním tekutiny. Výsledná tekutina má tedy
výrazně méně živin než původní obilovina nebo odpadní kvasinky. I v takzvaných
kvasnicových nefiltrovaných pivech je obsah zbytkových kvasnic malý, většina se
odstraňuje.
Pokud
porovnáme složení piva a údaje o ztracených nebo vyčerpaných živinách při
sportovním výkonu, případně o denní doporučené spotřebě živin, zjistíme
následující:
Jaké jsou ztráty minerálních látek potem?
1 litr potu
(druhou a další hodiny) obsahuje:
Sodík 1000
mg (odpovídá přibližně 2,5 g kuchyňské soli)
Chlór 1000
mg
Draslík 300
mg
Vápník 30 mg
Hořčík 3 mg
Kromě toho
obsahuje vitamíny, zejména skupiny B, a látky, které jsou vylučovány v klidu
také ledvinami, a další tělesné metabolity. První hodinu jsou ztráty sodíku
výrazně vyšší, až kolem 3-4 g.
Jaké jsou požadavky na iontový nápoj
(při výkonu) ve 100 g prášku pro ředění do 1 litru?
Sodík co
nejvíce, optimálně kolem 2 g
Draslík 300
mg
Vápník 100
mg
Hořčík 30 mg
Obsah
vitamínů by měl být takový, aby ve 100 g prášku bylo obsaženo nejméně 20% denní
doporučené dávky každého vitamínu.
Obsah sacharidů by měl být co nejvyšší, ovšem
při splnění podmínky isotonického nebo hypotonického nápoje a současně formy
sacharidů umožňující vstřebávání. V klasických iontových nápojích to
představuje kolem 30-50 g mono- a di- sacharidů a přibližně stejného množství
maltodextrinů, nebo podobné celkové množství hydrolyzátu škrobu (směs sacharidů
různé délky řetězců). S ohledem na předzásobení sodíkem je vhodné jeho vyšší
dávky přijímat alespoň hodinu před zahájením výkonu.
Jaké jsou požadavky na regenerační
nápoj (po výkonu) ve 100 g prášku (nebo 1 litru hotového nápoje)?
Pokud se jedná o nejčastější kategorii „klasických“
sacharidových regeneračních nápojů, měl by obsahovat kolem 15% lehce
stravitelných bílkovin, zbytek převážně sacharidy, kolem 70 – 80 g. Dále by měl
obsahovat minerální látky ztracené potem, a navíc draslík a fosfor, které jsou
nutné pro utilizaci (zabudování) sacharidů. Speciální nápoje, kde jsou hlavní
složkou volné aminokyseliny mají poněkud jiná kritéria. Obsah vitamínů by měl
být takový, aby ve 100 g prášku bylo obsaženo nejméně 20% denní doporučené
dávky každého vitamínu.
Jak splňuje pivo podmínky úhrady
živin při sportovním výkonu nebo po něm?
Z porovnání složení piva je vidět, že obsah
jednotlivých živin tyto podmínky nemá šanci splnit ani z legrace. To snad i
voda z nádobí má lepší parametry. To jsou však pořád jenom lepší zprávy (pro
„skalní“ pivní sportovní přívržence) a teď přijde ta skutečně špatná. Klíčovou
složku, a to je alkohol, jsme zatím neřešili. A to je největší průšvih. Platí základní
pravidlo: Alkohol je pro organismus jed,
který játra likvidují přednostně před ostatními biochemickými pochody. Po dobu
likvidace alkoholu jsou v játrech zastaveny anabolické procesy sloužící k
regeneraci po výkonu. Kromě toho je sníženo zásobení organismu kyslíkem a v
organismu zůstává vyšší obsah nevydýchaného oxidu uhličitého (ve větších
dávkách se projevuje jako typické alkoholické usínání). Průměrný organismus
dospělého muže je schopen odbourat kolem 7,5 g alkoholu za hodinu, přepočteno
půl litru piva se odbourává déle než dvě hodiny. U žen to trvá ještě déle.
Takže když po sportovním výkonu zajdete s kamarády na tři piva, máte na dobu
šest a půl hodiny zastavenou anabolizaci. Při této příležitosti je dobré si
připomenout, že maximální anabolizace vyčerpaného glykogenu ze svalů probíhá
první dvě hodiny po výkonu, při vhodných podmínkách se obnoví až 40% z
celkového množství vyčerpaného glykogenu. Kromě toho druhou až šestou hodinu po
skončení výkonu probíhá největší anabolizace svalových bílkovin (rostou svaly),
vrcholí pátou hodinu. Tři piva potom znamenají, že jste prošvihli nejlepší dobu
k zlepšení trénovanosti a nárůst sportovní výkonnosti bude výrazně menší.
Kromě toho pivo přijímané při zátěži
navozuje mylný pocit zlepšeného výkonu. Skutečnost je jiná, měřitelný výkon se
zhoršuje.
Proč někteří sportovci chtějí
slyšet, že pivem mohou nahradit iontový nebo regenerační nápoj?
1/ Všimněte
si, že do této skupiny patří hlavně ti, kteří provozují sporty, kde se z
nějakého důvodu trénuje kolektivně. Kromě toho existují zaměstnání, kde
stravování je formou restaurační (nikoliv závodní jídelny, kde platí „suchý
zákon“). Tím pádem zejména v pánské části populace poměrně rychle vzniká
skupina, která po tréninku prohlásí: „Jdeme do hospody doplnit tekutiny!“. V
restauraci si samozřejmě objednají pivo, a ostatní také, „aby nebyli za blbce“.
Podle anglických studií návyk na pivo vzniká v tom případě, že u mužů je denní
dávka piva větší než 0,3 litru a u žen 0,25 litru denně. U mládeže v období
dospívání se návyk na alkohol rozvíjí dokonce desetkrát rychleji než u
dospělých. Snadno tedy existují sportovci, kteří mají návyk na pivo a rádi by
to měli nějak povolené.
2/ Češi jsou
z dob socialismu naučení hledat náhradní kutilská řešení. Z kočárků a praček
dělali sekačky na trávu a tak zvolili pivo jako náhradní sportovní výživu.
3/ Část
sportovců z kategorie exhibicionistů se chce ukázat, že při sportu klidně pijí
pivo. Zejména otištěné rozhovory s hvězdami druhé kategorie téměř vždy obsahují
odstavec o konzumaci piva nebo jiného alkoholu. Je v tom nevyřčené „Podívejte,
jakej jsem borec, sportuju, i když chlastám“. Skutečnost je někdy trochu jiná.
Někteří tím spíš mlží o skutečných doplňcích stravy, které berou. Jeden
takovýto lokální sportovec, který to prohlašuje je ve skutečnosti naším
dlouholetým zákazníkem a dává si docela pozor. Časté jsou také případy, že tato
prohlášení si rádi zveličují redaktoři plátků jako zpestření jinak nudného
rozhovoru se sportovcem. Sportovec se pak diví, když mu sponzor – výrobce sportovní
výživy zruší smlouvu. (Poznámka – vyžadujte autorizaci článků).
Lze tedy použít pivo jako nápoj při
výkonu nebo po něm?
Když se někdo zeptá, jestli se dá při výkonu
nebo po něm pít pivo, tak odpověď zní, že ano, ovšem pouze na tom principu, že
v podstatě každá tekutina se dá vypít. Má to ale asi takový smysl, jako když se
někdo zeptá, jestli jsou všechny houby jedlé. Jsou, některé ale jenom jednou.
Pokud to tedy někdo stále nepochopil, pít pivo
jako náhradu iontového nápoje nebo pro regeneraci po výkonu je nesmysl.
Závěr
Toto
rozhodně není obecný článek proti pivu. Tradiční české pivo je staletími
vypracovanou úžasnou chuťovou kombinací „hořká + sladká“. Kvasné technologie
jako klasická potravinářská výroba jsou autorovi článku velmi sympatické a
dokonce si i pivo sám doma dokáže uvařit. Na potravinářskou technologii a
zpracování chmele má doma „papír“ o tom, že prošel jakýmsi vzděláváním.
Za základní přístup však považuje, že každý
nápoj se má používat k tomu účelu, ke kterému byl stvořen. Jiné pojetí je
amatérské zoufalství.