Ironman Kenya - další Čech na Hawaii 2006!

19.08.2006 -
My starší si pamatujeme snahu Detlefa Kühneho, ředitele Quelle Ironman Triathlon Roth, kdy chtěl uspořádat kvalifikační závod pro Ironman Triathlon World Champioship na africkém kontinentu v keňské Mombese. V roce 1991 byly dokonce vydány propozice Jumbo Triathlon, nicméně pro organizační obtíže z prvního afrického Ironmana sešlo.
Dnes se pořádá v Africe pořádají Ironman South Africa a Ironman Lanzarote. Oba závody mají ovšem do pravé nefalšované rovníkové Afriky velmi daleko.

O to víc potěšila iniciativa pana Jaspera Lemngeho, manažéra cílové Ashanti Lodge, který letos uspořádal zajímavou havajskou kvalifikaci nazvanou Around Kilimanjaro in Three Days. O co šlo?
V nesmírně náročném terénu musili účastníci absolvovat distanci z Momella Lodge pod Mount Meru do Ashanti Lodge, čímž prakticky obkroužili nejvyšší horu kontinentu 5892 m vysoké Kilimanjaro. Všichni, kteří do Ashanti Lodge dorazili, mají zajištěnou účast na letošním havajském šampionátu a stejně tak na Xterra Triathlon na Maui.
Na otázku, zda několikadenní  soutěž v obtížném terénu absolvovanou letos pouze na horských kolech nemá do triatlonu, který zahrnuje vedle bicyklu i plavání i běh, trochu daleko odpověděl Jasper Lemnge lakonicky: „Letos nepršelo a lvi byli nažraní.“ Tím chtěl naznačit, že déšť by rozvodnil vádí, která letos soutěžící překonávali suchou nohou natolik, že by museli chtě nechtě plavat a mírně naštvaný král zvířat zase přinutil cyklistu běžet s větrem o závod.

Závod se jako každý triatlon absolvuje bez cizí pomoci a soutěžící si musí veškerou výbavu vézt sebou. Stan a vařič jsou poznanou nutností. Trať protíná několik vesnic jako  Ngare Nanyuki, Engare Nairobi, Kawanga, Rondai, Marangu a další. Protože pořadatel nezajišťuje občerstvení, mohou závodníci použít pohostinnosti černošských obyvatel vesnic či masajských osad. Časový limit pro celou soutěž jsou právě tři dny uvedené v názvu závodu. Kdo limit překročí, není klasifikován.

Prvního ročníku se letos zúčastnil jediný zástupce českého triatlonu Milan Řípa. Podařilo se mu 250 km afrického terénu zdárně překonat těsně před půlnocí třetího dne, když nedbal varování a poslední kilometry v buši absolvoval za svitu čelovky a vytí hyen. Splnil si tak sen a vybojoval si na stará kolena havajský spot. Navíc v nejtěžším kvalifikačním závodu Ironman Series.

Několik snímku dokumentuje průběh Around Kilimanjaro in Three Days  – nové hvězdy na kvalifikačním nebi.


Cykloservis v podání rovníkové Afriky
 

Setkání v „elephant koridor“
 

Zde jsem měl štěstí – šelmy o mě neměly zájem
 

Setkání s jeřábem
 

Setkání příjemné
 

Terén nesjízdný
 

Symbol závodu in natura
 

Vodotěsné, nárazuvzdorné a prachotěsné
 

V cíli je servis dokonalý

Hodnocení:
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
AFRIKA KOLEM A KOLEM, výstava fotografií Milana Řípy
Přečteno 766x

Komentáře

slot? Reagovat
Re: slot? Reagovat
RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
28.3.24Olympijský šermíř Beran ocenil železnou ženu z Havaje. Stala se sportovcem roku Prahy 14
20.3.24Ironman nedávno aktualizoval svá pravidla, přinášející několik významných změn.
11.3.24Dominance Ditleva a Lee zahájila éru T100 v Miami
2.3.24McKenna a Sodaro ovládli Ironman Nový Zéland
19.2.24Dříve stačilo do tepla jen jezdit a dnes by tam triatlonista pomalu měl bydlet celou zimu, říká Pavel Wohl
6.2.24Mistrovství světa Ironman 70.3 pro rok 2025 míří do Marbelly ve Španělsku
27.1.24Triatlonová komunita není aktuálně úplně kompaktní, rád bych naše prostředí více spojil, říká Petr Soukup
21.1.24Skvělé, že někteří profíci dají nahlédnout, jak trénují, říká Roman Procházka
10.1.24Luxusní kola si své zákazníky vždy najdou, říká mechanik Michal Kohoutek.
21.12.23Mým snem je účast na největším sportovním svátku světa, říká Tereza Zimovjanová